banner-image

In zilele noastre, aproape toti angajatorii cer  cunoasterea limbii engleze.

Atunci cand iti completezi CV-ul este recomandat sa adaugi in acesta si nivelul de cunostinte pentru limba engleza.

Pentru a exista o mai mare transparenta si uniformitate in ceea ce priveste invatarea limbilor straine in statele membre ale Uniunii Europe, a fost introdus Cadrul European Comun de Referinta pentru Abilitati de Invatare a Limbilor Straine. Acesta cuprinde 3 niveluri, subimpartite in alte 2 niveluri fiecare:

 

Utilizarea limbii la nivel elementar Utilizarea independenta a limbii Utilizarea competenta a limbii

A1/A2

Nivelul A1 (utilizarea limbii la nivel elementar - Breakthrough; beginner)

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A1 intelege si foloseste expresii uzuale cu scopul de a indeplini anumite cerinte specifice. Se poate prezenta si pune sau raspunde la intrebari despre aspecte personale cum ar fi unde locuieste, pe cine cunoaste, ce lucruri poseda. Poate comunica intr-o conversatie simpla, cu conditia ca interlocutorul sa fie dispus sa reformuleze sau sa repete frazele sale intr-un ritm mai lent.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A1 intelege nume cunoscute, cuvinte si propozitii foarte simple, de exemplu, din afise, cataloage, anunturi etc.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A1 poate scrie o carte postala scurta si simpla, poate completa formulare cu detalii personale, informatii referitoare la data calendaristica sau loc.

Nivelul A2 (utilizarea limbii la nivel elementar - Waystage; elementary)

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A2 poate comunica in situatii simple si uzuale care presupun un schimb de informatii simplu si direct pe teme si despre activitati familiare. Poate participa la discutii scurte chiar daca, de obicei, nu inteleg suficient pentru a intretine o conversatie. Utilizeaza o serie de expresii si fraze simple pentru a se descrie pe sine sau familia, cunoscutii, conditiile de viata, studiile, activitatea profesionala actuala sau recenta.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A2 poate citi si intelege texte foarte scurte si cu informatie directa. De exemplu, reclame, informatii de pe ambalajele produselor, meniuri, orare, scrisori personale simple.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul A2 poate scrie mesaje scurte si precise, de tipul scrisorilor personale foarte simple.

 

B1/B2

Nivelul B1 (utilizarea independenta a limbii - Threshold; pre-intermediate)

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B1 se exprima coerent intr-o maniera simpla pentru a descrie evenimente si experiente, visele, sperantele si obiectivele sale. Isi pot argumenta si explica pe scurt opiniile si planurile. Poate povesti pe scurt intamplari sau sa relateze intriga unei carti, a unui film; intelege ideea principala din majoritatea programelor radio sau TV pe teme de acualitate sau de interes personal ori profesional, daca acestea sunt redate intr-o forma clara si relativ lenta.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B1 intelege texte redactate intr-un limbaj uzual referitoare la activitatea sa profesionala. Intelege descrierea evenimentelor sau exprimarea sentimentelor.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B1 poate redacta un text simplu si coerent pe teme familiare sau de interes personal , poate scrie scrisori personale in care descrie experiente si impresii.

Nivelul B2 (utilizarea independenta a limbii - Vantage; intermediate)

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B2 poate sa comunice cu un grad de spontaneitate si de fluenta care fac posibila participarea normala la o conversatie cu un interlocutor vorbitor nativ al limbii respective. Poate prezenta descrieri clare si detaliate pe un numar larg de subiecte din domeniul sau de interes si sa dezvolte un punct de vedere cu privire la un subiect de actualitate.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B2 poate sa citeasca rapoarte si articole pe teme contemporane concrete sau abstracte, precum si literatura scrisa in limbajul contemporan.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul B2 este capabil sa scrie texte, eseuri, rapoarte in care transmite informatii sau argumenteaza un anumit punct de vedere.

C1/C2

Nivelul C1 (utilizarea competenta a limbii - Effective Operational Proficiency)

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 se exprima fluent si spontan, fara a-si cauta cuvintele in mod vizibil. Este capabil sa utilizeze limba atat in scopuri personale (in relatiile sociale), cat si profesionale. Isi conecteaza bine interventiile de cele ale interlocutorilor sai.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 poate intelege texte lungi si complexe pe teme concrete sau abstracte si sesizeaza diferentele stilistice. Intelege articole specializate si instructiuni tehnice lungi, chiar daca nu apartin domeniului sau de interes.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 poate redacta texte clare, bine structurate si detaliate pe teme diverse. Face diferenta intre diferitele stiluri de redactare, folosind un limbaj adecvat in scrisorile oficiale, personale, eseurile sau rapoartele pe care le scrie.

Nivelul C2 (utilizarea competenta a limbii - Mastery; advanced)

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 poate participa fara efort la orice conversatie sau discutie si este familiarizat cu expresiile idiomatice si colocviale. Se exprima fluent si cu precizie, fiind capabil sa sugereze nuante foarte fine in discursul sau.

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 citeste cu usurinta orice tip de text pe teme abstracte sau concrete, chiar si pe cele cu grad mare de complexitate din punct de vedere lingvistic sau al structurii (ex: manuale, lucrari de specialitate, opere literare)

Cel care cunoaste o limba straina la nivelul C1 este capabil sa redacteze texte apartinand diferitelor stiluri (scrisori, rapoarte, articole, recenzii, rezumate etc.), reusind sa structureze informatia logic si clar astfel incat cititorul sa identifice is sa retina aspectele semnificative.

 

Numarul de ore de studiu asistat necesar pentru a atinge un anumit nivel de cunoastere a unei limbi straine depinde de mai multi factori, cum ar fi experienta anterioara a candidatului in invatarea limbii, gradul de aprofundare a studiului, varsta individului, inclinatia acestuia pentru studiul limbilor straine, gradul de expunere a candidatului la limba in afara orelor de studiu etc. Cu toate acestea, se poate stabili un numar estimativ de ore de studiu pentru a atinge un anumit nivel de competenta, prezentat in tabelul de mai jos.

Nivelul de competenta lingvistica Numarul aproximativ de ore de studiu

A2

B1

B2

C1

C2

 

 

180 - 200

350-400

500 - 600

700-800

1000-1200

 

 

Doresti sa iti imbunatatesti nivelul limbii engleze? Pentru cursuri de engleza cu profesori acreditati, te sfatuim sa urmezi cursurile de limba engleza cu ACTIVE ENGLISH!